2024-11-14

Vespers höstmingel inleddes med en spaning kring vad det amerikanska presidentvalet kan innebära för det globala säkerhetsläget. Vesperknutne Gunnar Karlson, tidigare Must-chef, gav sin syn på den kommande Trump-administrationen och här följer en kort sammanfattning.

Konsekvens och åtgärd
Karlson inledde direkt med en stark uppmaning.

– I stället för att försöka gissa vad Trump kommer eller inte kommer att göra, börja i konsekvensänden.

Han gav rådet att tänka på vad som kan inträffa utifrån några olika scenarier, helst långtgående och kanske de jobbigaste utifrån verksamhetens perspektiv. Utifrån den positionen lönar det sig bäst att börja tänka på hur man ska förbereda sig och vilka åtgärder som kan behöva vidtas.

Han menade att den inrikespolitiska utvecklingen i USA riskerar att öka riskerna internationellt och ställde upp några utrikespolitiska aspekter av Trumps politik. Han påminde också om att Trumps ekonomiska politik kan leda till ökade spänningar och till att vi och andra blir fattigare – samtidigt som vi behöver satsa mer på vår egen säkerhet.

Natofrågan
Karlson pekade på att Trump tycker att alla andra medlemsländer i Nato betalar för lite, men bortsett från det har han hittills varit mycket otydlig. Vi bör dock förvänta oss att han fortsätter med en transaktionell syn på säkerhet, där motparten måste ”betala”. Karlson menade att avskräckningsaspekten av artikel 5 i det nordatlantiska fördraget försvagades omedelbart när det stod klart att Trump vunnit presidentvalet.

Ukrainafrågan
Karlson menade att effekter på kriget i Ukraina sannolikt kommer att vara bland de första efter Trumps valvinst. USA kommer sluta hjälpa Ukraina och resten av västvärlden kan eller vill inte kompensera för detta bortfall. Det innebär att Ukrainas förutsättningar, nationalekonomiskt och militärt kommer att försämras. Karlson förutspådde en dyster konsekvens:

– Ukraina kommer tvingas till en dålig fred. Frågan är bara hur dålig.

Den utvecklingen gör också att Putin åter lär sig att våld lönar sig, och att Ryssland får utrymme att åter bygga upp sin militära förmåga, konstaterade han.


Gunnar Karlson bjöd på en fullsatt omvärldsspaning. Foto: Nicklas Gustafsson, Arctistic

Svårspanat: Mellanöstern och Kina
Den nära vänskapen mellan Trump och Israels premiärminister Netanyahu innebär att det inte är troligt att Israel kommer att pressas till att avsluta kriget. Men precis som i Ukraina har dock Trump sagt att han ska skipa fred, men det är oklart hur.

Vad avser Kina så betraktas landet framför allt som ett ekonomiskt problem och det är svårt att sia kring vad som händer med Taiwan eftersom Kina sitter på initiativet.

 

Läs mer om Vespers tjänster eller kontakta vår försäljningschef Mattias Lundkvist för en kostnadsfri konsultation. 

Läs mer från Vespers höstminglet:  föredraget om MÖP:arna som blev en säkerhetsrisk för Sverige.


David Bergman föreläste om MÖP.