2025-01-15

En verksamhet för paragrafryttare och tålmodiga säkerhetsnördar? Kanske var det så säkerhetsskyddet uppfattades för tio år sedan. För många blev Transportstyrelseskandalen 2017 en ögonöppnare och då hade outsourcing av sekretessbelagda uppgifter till utländska bolag som inte säkerhetsprövats pågått i flera år.

Konkretiserade säkerhetsskyddet
Skandalen blottade några av de grundläggande byggstenarna och beskrev säkerhetsskyddet på ett mer konkret sätt än tidigare:

  • Uppgifter som ska skyddas för att inte skada Sveriges säkerhet.
  • Potentiellt hot i form av en utländsk aktör som får tillgång till uppgifterna.
  • Ett regelverk som inte följs (brott mot svensk lagstiftning).

Tre delar – information, personal och fysiskt skydd
Fallet visade att skyddsvärd information är en pusselbit i ett fullgott säkerhetsskydd, liksom personalsäkerhet i vid bemärkelse; att ha en säkerhetskultur med kunskap om regelverken och att göra en säkerhetskontroll av de som gör jobbet. Men ett adekvat fysiskt skydd är minst lika viktigt där allt från våra kärnkraftverk, vattentorn och kommunikationsnoder är skyddsvärda.

Minutiöst detaljarbete och strategisk analys
Att grunden är stabil och dimensionerat utifrån en analys för framtida behov och påfrestningar är egentligen självklara förutsättningar i alla professionella verksamheter. Likaså att verksamheter som är skyddsvärda för Sverige kräver en grundlig analys som innefattar hot från främmande makt, terrorism och annan kriminalitet. Säkerhetsskyddet är en del av det ordinarie säkerhetsarbetet, men det omfattas av en särskild lagstiftning. Det krävs både kunskap om de juridiska förutsättningarna, ett minutiöst arbete på detaljnivå samt erfarenhet av att göra den övergripande strategiska analysen.

Jobbet idag – med kunskapsöverföring i fokus
Känns det fortfarande abstrakt? Läs vidare. Vi har frågat två medarbetare hur det är att jobba som säkerhetsskyddskonsult. Peder Qvist arbetade mer än tjugo år på Säkerhetspolisen och har tio års konsulterfarenhet av att bygga upp förmågan i svenska företag med skyddsvärd verksamhet.  Frida Bergman har tio års erfarenhet och med en operativ bakgrund som skyddsvakt kom hon in på det mer strategiska spåret säkerhetsskydd under en vidareutbildning.

     
 Frida Bergman                                                        Peder Qvist

Vad fick dig att gå i gång på säkerhetsskydd?
Frida: Jag fick upp ögonen för säkerhetsskydd för åtta år sedan och blev direkt fascinerad av att det inte bara handlar om tekniska lösningar utan även om att skydda värdefull information och tillgångar på en övergripande nivå. Det blev en naturlig förlängning av mitt intresse att säkerställa organisationers motståndskraft mot externa och interna hot. Hotbilden har snabbt förändrats under min tid i branschen och det är viktigt att vara proaktiv samt att skapa en långsiktig och hållbar säkerhetskultur.

Peder:
Med mer än fyrtio år i Sveriges tjänst inom signalskydd, kontraterrorism, kontraspionage och cybersäkerhet så går det inte att undvika säkerhetsskyddet. Det är bottenplattan som binder ihop all skyddsvärd verksamhet för Sverige. För mig finns det inte något mer meningsfullt att jobba med.

Vad är det bästa med jobbet?
Frida: Jag tycker att mitt jobb är jätteroligt! Inte bara professionen och möjligheten att få arbeta och utvecklas inom säkerhet och säkerhetsskydd, utan även hos Vesper som arbetsgivare. Det är ett trivsamt och öppet arbetsklimat, med lyhörda chefer och spännande uppdrag. Jag är så nöjd med mina kollegor och utvecklingsmöjligheten som finns här.

Peder: Just nu är det att dagens säkerhetsskydd har kommit i kapp den digitala utvecklingen och ett förändrat omvärldsläge i stort. Även att vi nu har en lagstiftning värd namnet.

Vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit åt en kund?
Frida: Att driva igenom förändring och bygga upp rutiner som gör att kunden får ett fungerande säkerhetsskydd på plats. Att skapa ett robust och långsiktigt hållbart system där alla delar – från strategi till operativt arbete – fungerar och stärker kundens säkerhet. Det är otroligt tillfredsställande att få se sådana resultat.

Peder: Att ha ”räddat” verksamheter från fientliga angrepp som fanns en hårsmån bort. Ofta då det funnits stora brister på grund av otillräcklig analys och koll på hotbilden, något som framkommer när vi gör säkerhetsskyddsanalysen.

 Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Frida: Det finns egentligen inte någon typisk arbetsdag. Ena dagen arbetar jag på kundens säkerhetsavdelning, nästa dag i olika externa möten eller på Vespers huvudkontor. Ibland allt på en och samma dag. Det kan också vara att stödja med internrekrytering, bistå på våra större rekryteringsdagar eller vid utbildningsinsatser. Variationen ger en härlig dynamik och är en av de största fördelarna med jobbet – det håller mig engagerad och utmanad varje dag.

Peder: Jag håller med Frida, det är oerhört varierande. Vissa dagar på plats hos kund, ofta i rådgivande samtal med kollegor på Vesper, långa stunder i djupt koncentrerat analysarbete. Men det ska alltid finnas lite tid för att hålla det professionella nätverket vid liv. Det kan vara en trevlig lunch eller ett telefonsamtal för att få en kunnig tidigare kollegas syn på saker och ting.

 Hur samarbetar ni som team och ser till att kunskapsöverföringen fungerar?
Frida: Inom Vespers säkerhetsskyddsteam har vi ett tätt samarbete i gruppen trots att kunduppdragen skiljer sig åt. Vi har olika bakgrunder vilket jag ser som en av våra absoluta styrkor –vi kan stötta varandra och utbyta kunskaper inom gruppen. Det sträcker sig utanför teamet när vi samarbetar kring våra skyddsuppdrag med personskyddsoperatörer både i utrikes högriskmiljöer och i skyddsvärda verksamheter i Sverige.

Peder: Jag ägnar mycket tid åt mina kollegor, att ge tillbaka av den kunskap jag fått genom åren. Att vara närvarande, tålmodig och orka i detaljerna är ett av mina knep. Ett annat är att lyfta blicken och koppla till det som sker i omvärlden just nu.

***

Har du några års erfarenhet av säkerhetsskydd och vill jobba med ett kunnigt, trevligt och dedikerat gäng på Vesper Group? Kontakta oss: hr@vespergroup.se 

Vill du veta mer om vad vi kan göra för att öka säkerhetsskyddet i din verksamhet? Kontakta oss så berättar vi mer: info@vespergoup.se