2024-11-08

Vespers 20-årsfirande och höstmingel med intressanta föredrag blev en eftermiddag och kväll full av samtal, möten och nya insikter. Ambitionen att bjuda både kunder, partners och medarbetare på kunskap och nätverk uppfylldes med råge. Forskaren och överstelöjtnanten David Bergman från Försvarshögskolan redogjorde för sin fallstudie kring en grupp personer som försökte genomföra en systematisk kartläggning av hemliga försvarsanläggningar på ett nätforum. Vespers seniorkonsult Pia Westerlund inramade det hela med att berätta om underrättelsehotet och vem den mänskliga möjliggöraren är.

Rättsprocess sedan 2017
Forumet LS-tornet bestod av drygt 200 män och det stängdes ner 2017 efter en gryningsräd från Säkerhetspolisen. 16 personer har åtalats och rättsprocessen pågår fortfarande. Bergman beskrev hur medlemmarna i forumet försökte genomföra en systematisk kartläggning av de hemliga anläggningar som ska skydda Sverige i händelse av krig. Det hemliga med anläggningarna är inte främst deras existens, men skyddsvärt är verksamheten som bedrivs, deras kapacitet, funktion, beredskap, uthållighet och hur de hänger samman med andra anläggningar och tillsammans utgör en helhet.

”Grov obehörig befattning med hemlig uppgift” är den ovanliga brottsrubriceringen som de åtalade ställts inför. Det är ett brott som angränsar till grovt spioneri i brottsbalken, men eftersom det inte funnits avsikt att lämna över uppgifterna till främmande makt så uppfylldes inte det rekvisitet.

Människorna bakom
Bergmans fokus i fallstudien var individerna bakom nätverket, deras bevekelsegrunder och hur de organiserade sig.

Den tidigare något naiva inställningen till hemlighållandet av denna typ av uppgifter i Sverige bidrog sannolikt till upprinnelsen. Bergman poängterade att de åtalade i själ och hjärta inte upplevde att de gjort något fel och de såg sig själva som sanna patrioter.


Överstelöjtnant David Bergman, forskare vid Försvarshögskolan och doktor i psykologi
Foto: Nicklas Gustafsson, Arctistic 

Startskottet: legenden om riksbunkern
Bergman har systematiskt analyserat öppen information på olika onlineforum, sammanlagt 8000 sidor material och några av slutsatserna var:

  • Det började med nätforumsdiskussioner om att det skulle finnas en riksbunker i händelse av storkrig i Sverige, likt den mytomspunna i Västtyskland. Samtalet startade under i ”den eviga fredens tid” då mycket skyddsvärd information fortfarande fanns tillgänglig på nätet, något som möjliggjorde insamlandet.
  • Individer med olika karaktärsdrag och bevekelsegrunder samlades sedan i ett slutet forum, där två relativt välartade män styrde gruppen med ett slags social statusindelning. Exempelvis kunde medlemmar ombedjas att bidra genom att resa ut och fotografera militära skyddsobjekt.
  • Bland medlemmarna fanns det i olika grad individuella riskfaktorer, ibland osunda sociala strukturer eller individer med mycket få sociala kopplingar. När de fick ett forum med systematik, god IT-infrastruktur och slutna rum uppstod en ”perfekt storm” som så småningom spårade ur.

Radikalisering inom slutet ekosystem
Bergman avslutade med att sammanfatta att det inte finns tecken på att främmande makt legat bakom det som skett. Han menade att detta var ett slags radikalisering inom ett slutet ekosystem. Fallet visar ändå att våra system fungerar eftersom de flesta tongivande personerna sållats bort från möjligheten till militära karriärer och att huvuddelen av arbetet inom LS-tornet inte var särskilt bra.

David Bergmans fallstudie i ämnet finns att läsa här: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19361610.2024.2351736

Läs mer om Vespers tjänster eller kontakta vår försäljningschef Mattias Lundkvist för en kostnadsfri konsultation.