2018-10-23
Nyligen anordnade Vesper ett uppskattat höstmingel för företag och organisationer med utrikesverksamhet. Det gästades även av media- och säkerhetsbranschen och höjdpunkt var ett föredrag av Stefan Borg, utrikeskorrespondent på TV4.
Plåthjälmar och västar utan skydd
Stefan Borg berättade om sin långa karriär som utrikeskorrespondent ur ett säkerhetsperspektiv. Han beskrev hur det var att vara utrikesreporter på 90-talet, med undermålig skyddsutrustning och ett lågt eller näst intill obefintligt säkerhetstänk. Utvecklingen för svenska reportrars säkerhet har onekligen kommit enormt långt från de enkla plåthjälmar och skyddsvästar utan armering som inledningsvis kunde användas i krigszoner.
Mord och angrepp har åskådliggjort behov
Borg talade också om de journalister som mist livet eller skadats i tjänst utomlands och hur de händelserna bidragit till en ökad förståelse för vikten av skydd och säkerhet. Mord och angrepp på journalister har åskådliggjort behovet av god kunskap, planering och skydd, i synnerhet när arbetet ska ske i högriskländer.
På de större mediehusen finns det idag ett systematiskt säkerhetstänk kring förberedelser före utrikesresor, genomförandet på plats och uppföljning efteråt. Reportrarna är även säkerhetsutbildade för att hantera farliga situationer som kan uppstå. Stefan Borg belyste vikten av specifik kunskap om säkerhetsläget och de existerande hoten i det aktuella landet.
Stefan Borg visade bl a filmsekvenser från ett angrepp i dåvarande Zaire, där han och fotografen Bengt Stenvall hamnade i korseld.
Samarbetet mellan mediehus är viktigt
Han poängterade avslutningsvis att säkerhetssamarbetet mellan olika mediehus är väldigt viktigt. Det har inte alltid varit självklart, utan är något som uppstått på senare år. Med den typen av goda förberedelser, ibland i kombination med rådgivning, riskanalys och skydd från ett privat säkerhetsföretag, kan journalister vara tryggare i sitt jobb i olika högriskmiljöer.