2019-01-17

Vesper Group  var tillsammans med Säkerhetsbranschen på plats under Folk och Försvars rikskonferens 2019. Samtalen handlade om hur omvärlden direkt och indirekt påverkar vår säkerhet i Sverige. I samtalen på och vid sidan av scenen deltog experter och ansvariga för Sveriges säkerhet.

Illustrerande närvaro
På scenen under dagarna återfanns bland andra GD för FRA, Sveriges Moskva-ambassadör, GD för MSB, justitieministern, chefen för Must och chefen för Säkerhetspolisen. Det illustrerar på ett bra sätt hur vi i Sverige befinner oss mellan olika intressen – militärstrategiska såväl som stormakts-politiska, med hot från organiserad brottslighet, politisk och religiös extremism samt utmaningar från flyktingströmmar.

Alla samtal går att lyssna på i efterhand: https://www.folkochforsvar.se/rikskonferensen.html Från tre dagar med expertföredrag om militära, säkerhetspolitiska och ekonomiska hot samt rapporter om kriminalitet och organiserad brottslighet väljer vi några korta nedslag.

Brå-rapport om otrygghetens konsekvenser

Brå presenterade en rapport om hur otrygghetens konsekvenser kan begränsa vardagslivet. Det visar sig att en stor del av Sveriges befolkning anpassar sitt beteende på grund av oro för att utsättas för brottslighet. Enligt undersökningen har en av fyra valt ett annat färdsätt eller annan väg på grund av oro, och en av fem har undvikit att lägga upp saker på nätet för att de varit rädda för hot och trakasserier. 7 procent uppgav att oron för brott har en stor påverkan på livskvaliteten. Rapporten finns att läsa här.

Framgång genom korrekt bemötande och klarspråk

Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för Storgöteborg nordost, berättade om arbete för att öka tryggheten och minska brottsligheten i utsatta områden genom en trefasmodell. Framgångsfaktorer var bl a ett korrekt bemötande oavsett vad som hänt och att prata klarspråk. Han beskrev utmaningen med att arbeta med människor som lever i kollektiv, när vårt samhälle är uppbyggt utifrån ett mer individualistiskt tänkande. Merlander pratade med områdets ”klanledare” och iklädde sig samma roll inom polisen, t ex genom att jämföra hur många ”medlemmar” som fanns inom respektive ”klan”.

Exempel på klarspråk
Han beskrev också något av det klarspråk som användes: ”Det är arbete eller fängelse som gäller”. En varning när något misstänkt inträffat kunde lyda: ”Om det inte blir bättre, så tar vi inte av oss skorna nästa gång vi kommer”. Med det menade han att ett polisiärt ingripande – inte samtal – var att vänta det inte blev bättring.