2018-01-31

Kabul, Afghanistan. Foto: Vesper Group

Namn: Tina
Ålder: 30
Favoritbok: Shogun av James Clavell
Bästa träningspasset i Kabul: Styrka/cardio/yoga. Det kan bli många pass i veckan. Man går ju inte ut och fikar direkt.

Hur såg din första kontakt med Vesper Group ut?
En av mina tidigare kollegor har jobbat på Vesper och tipsade mig. Jag tog kontakt och blev rekommenderad att skicka in ett cv trots att det inte fanns någon aktuell tjänst just då. Fick beskedet att man ville ta vara på min profil och senare det året blev jag kallad till intervju för en tjänst i Kabul. Och jag fick jobbet!

Du har jobbat ett år som säkerhetsadministratör i Kabul. Hur får du ihop ett yrkes- och privatliv när du jobbar i sex veckor och är hemma i Sverige i sex veckor?
Det funkar väldigt bra. För mig tillför det en form av dynamik – att vara ledig sex veckor då jag kan göra vad jag vill och samtidigt få jobba på en annan ort. Det kontrar ett tradigt Svenssonliv. Det händer att jag jobbar väldigt långa pass i Kabul ibland, men väl hemma i Sverige så kopplar jag av totalt. Jag kan t o m släppa de afghanska nyheterna. Men den dagen jag vill skaffa familj eller hund blir det förstås annorlunda. Nu har jag inte så mycket att rådda med.

Berätta litet om din bakgrund, vad har du studerat och vilka yrkeserfarenheter har du?
Jag har en kandidatexamen i statsvetenskap från Linköping och pluggade en termin i Santiago i Chile och en termin i Prag. Sedan läste jag vidare på Bruneluniversitetet i London, en ettårig masterutbildning i säkerhets- och informationsanalys. Jag har också jobbat före och under studietiden. Först med säkerhet på Gardermoens flygplats i Norge och därefter gjorde jag militärtjänstgöring på Helikopterflottiljen i Kvarn. Jag var skyttegruppsbefäl och trivdes verkligen med den ordning, reda, struktur och ”snärtighet” som jag upplevde där. Därefter jobbade jag som säkerhetsvakt på en utländsk ambassad i Oslo. Det var också en väldigt speciell miljö där jag trivdes bra, men det fanns ingen möjlighet att växa i yrkesrollen. Så Vesper blev ett naturligt steg.

Hur kommer dina erfarenheter till sin rätt på Vesper?
De har gjort mig till den jag är nu – relativt bred i mina kompetenser. Jag är van vid att hålla många bollar i luften och många tankar i huvudet samtidigt.
Det blir oftast en pressad miljö i Kabul och det gäller att hitta sätt att bli bekväm i den miljön. Jag gör det utifrån mina erfarenheter, de har banat väg för att jag ska klara just sådana situationer. Att vara länken mellan kunden och säkerhetsteamet innebär att det ringer från alla håll och kanter och jag måste agera snabbt, fatta snabba beslut och lösa problem. Mina studier och säkerhetsrelaterade jobb gör att jag har ett säkerhetstänk där jag förstår vilket slags information vem behöver och när. Ibland kan jag förutse folks behov innan de frågar.

Hur har du utvecklats under din tid i Kabul?
Jag har tuffat till mig och blivit mer lösningsorienterad. Det innebär en bra ”mästrings-känsla” när jag får en tuff nöt att knäcka och klarar det. Jag har förstås också utvecklats av upplevelsen av ett nytt land, ny kultur och människor.

Hur är det att vara kvinna i en relativt mansdominerad bransch?
Jag blev överraskad över hur positivt mottagen jag blev. Jag behövde inte jobba för att bli accepterad, vilket jag hade förväntat mig. Det var som en backe jag slapp gå upp för. Så klart att man måste lägga energi på att bli en del i teamet. Det är ju jag och grabbarna, man blir som en familj. Och det kan vara påfrestande ibland, att leva så tight i långa sträckor.

Vad är det bästa med jobbet?
Det är omväxlande. Jag blir aldrig uttråkad. Att teamet ser varandra; man märker om någon är trött en dag och då är det alltid någon annan som bjuder till och frågar om man kan hjälpa till.

Och vad är svårast?
Att ha tålamod. Framför allt en annan kultur och språkbarriären är tålamodsprövningar som är nyttiga men tuffa.

Vad vill du göra i framtiden?
Jag strävar efter att arbeta mer inriktat på informationsanalys, men just nu får jag mycket ny kunskap. Erfarenheten av att jobba i en konfliktzon – en smått surrealistisk miljö – är värdefull och något jag inte hade fått annars.

Kort om säkerhetsadministratörens arbetsdag:
Trackar operatörerna.
Har radio- och telefonkontakt, alltid tillgänglig.
Informationsinhämtning: flaggar upp i det operativa och bidrar till riskbedömningar.
Är en facilitator och problemlösare så att allt ska gå smidigt och säkert.
Sköter även viss administration och teknik.